Kanserde Tarama Yöntemleri
Kanserden korunmak için ne yapmalıyım?
Kanser Tarama Testleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler 1
Kanser Tarama Testleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2
Kadınlar için Kanser Tarama Testleri
Erkekler için Kanser Tarama Testleri
Kanser Tanısı Konduğunda ne yapmalıyım?
   

Kanser Tarama Testleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
(
Kanserde Erken Tanı )

Prof.Dr. Adnan Aydıner
Yard.Doç.Dr. Gülbeyaz Can

Çoğu insan kanseri düşünmek bile istemez.
Ancak unutmayın ki, kanser ne kadar erken saptanırsa onu yenme şansız da o kadar yüksektir

Bu kitapçıkta amaç, kansere ilişkin belirti ve bulgular ortaya çıkmadan bu hastalığı erken dönemde yakalamanıza destek olmaktadır.

Kanser Hastalığı Neden Önemlidir?
Herkes kanser olabilir. Kanser hücrenin hastalığıdır ve hücre yapısında meydana gelen değişiklikler sonucunda gelişir. Her yaş ve cinste görülebilmekle birlikte, genellikle yaşın artmasıyla görülme sıklığı artar. Bu nedenle herkes kanserin belirti ve bulgularını bilmeli ve belli aralıklarla bu hastalığı belirlemeye yönelik tarama testlerini yaptırmalıdır.

Kanserde Erken Tanı Neden Önemlidir?
Kanser türlerinin çoğu erken dönemde belirti ve bulgu vermeyebilir. Bu nedenle hastalığın erken tanısında kanser tarama testlerini düzenli olarak yaptırmak çok önemlidir. Düzenli aralıklarla yapılan tarama testleri ile hastalık erken evrede, vücudun herhangi bir yerine yayılmadan tespit edilip kolaylıkla tedavi edilebilir. Erken dönemde tanı konulan kanserlerin tedavisi daha basittir ve hastalık günlük yaşam aktivitelerinizi gerçekleştirmeyi engellemez. Genel olarak, kanserin erken saptanması hayatınızı kurtarır.

Kanserin Belirti ve Bulguları Neler Olabilir?
Bazı değişiklikler kanserin belirtisi olabilir. Örneğin, barsak alışkanlıklarındaki değişiklik kolon veya rektum kanserini düşündürebilir. Memedeki kitle meme kanserini düşündürebilir. Bu nedenle:

  1. Rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akıntı
  2. Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler
  3. İyileşmeyen yaralar
  4. Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük
  5. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler
  6. Yutma güçlüğü ve hazımsızlık
  7. Nedensiz kilo kaybı
  8. Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği gibi nedenini açıklayamadığınız herhangi bir şikâyetiniz olduğunda bir hekime başvurulmalıdır.  

Kanser Tarama Testleri Hakkında Kime Danışabilirsiniz?
Kanser taramalarınızı, genel sağlık kontrolleriniz sırasında veya bir İç Hastalıkları ya da Onkoloji Uzmanına giderek özel olarak yapılmasını isteyebilirsiniz. Bu konu ile ilgili bir hekime başvurduğunuzda ilgili hekim sizin genel sağlık değerlendirmenizi yaptıktan sonra yaşınıza ve aile hikâyenize göre sizden belli tarama testlerini yaptırmanızı isteyebilir.  Çoğu kanser tarama testi kısa sürede gerçekleştirilir. Bazıları rahatsız edici olabilir, ama ağrıya neden olmaz.